Dienstverlening

Een permanent repair café in Lennik of een plaats waar we terug leren toestellen herstellen of om raad te vragen over technische zaken. Laagdrempelig en waar er van elkaar kan geleerd worden.

Vroeger werd er veel technische kennis 'van vader op zoon' of van 'moeder op dochter' doorgegeven. De techniek is zeer snel geëvolueerd zodat veel mensen de draad zijn kwijt geraakt en onterecht denken dat alles wat kapot is niet meer kan hersteld worden. Een ruimte waar op regelmatige basis mensen gewoon kunnen langsgaan en raad vragen aan technische mensen hoe ze iets kunnen herstellen. Waar ook de nodige tools zijn om de herstellingen uit te voeren en er van elkaar geleerd kan worden. Samen dingen herstellen is nog leuker, en je leert er gelijkgezinde mensen kennen. Het concept van repair cafe bestaat reeds op verschillende plaatsen, maar niet op regelmatige basis. Super zou het zijn moest je wekelijks ergens kunnen langsgaan met je kapot toestel om al snel te horen of het echt wel nodig is om een nieuw te kopen of je het toch nog kan herstellen. Het milieu zou er wel bij varen, maar ook de sociale samenhang in onze gemeente!
Reacties
  • Gauthier A

    ongeveer 1 maand geleden

    Ik steun dit idee volledig. Je hebt er geen idee van wat we met zijn allen weggooien zonder ons zelfs af te vragen wat er met het weggegooide kan gedaan worden. Dingen herstellen, je kan daar héél ver in gaan. Bvb. plastiek onderdelen die kapot zijn, dat zou je in principe met een 3D printer opnieuw kunnen maken, en misschien wel steviger dan het oorspronkelijke stuk. Er zijn ook zo veel weetjes die ons zouden toelaten dingen een tweede leven te geven. Om nog maar te zwijgen over de voldoening die je hebt om iets terug aan de praat te krijgen. Eigenlijk zou je ook een groot atelier kunnen gebruiken om de mogelijkheden uit te bouwen +++++ Gauthier